Ella Kanninen: "Uskallan näyttää tunteeni aiempaa avoimemmin.”
Ihmiset
Ella Kanninen: "Uskallan näyttää tunteeni aiempaa avoimemmin.”
Ella Kanninen on elänyt hämmentävää muutosten vuotta kahden kulttuurin ristipaineessa. Vaikka hän asuu nyt Suomessa, osa hänen sydämestään kuuluu Italialle.
Teksti

Kuvat

Julkaistu 27.5.2020
Eeva

Ella Kanninen päätyi Italiaan 26-vuotiaana puoliksi vahingossa, kun hän kohtasi helsinkiläisellä pankkiautomaatilla italialaisen miehen. Yllättävästä kohtaamisesta ei syttynyt romanssia, mutta sen ansiosta Ella lähti kielikurssille Bolognaan ja keskelle kaikkien aikojen kesäseikkailua.

Ella päätyi Livornoon, jossa sattui asumaan myös nykyinen puoliso, Valerio Chinca. Ella oli tutustunut komeaan purjehtijaan jo pari vuotta aiemmin Suomessa, mutta rakkaus roihahti vasta kielikurssimatkalla.

”Se oli unohtumaton kesä. Ajelimme moottoripyörällä ympäri Toscanan upeaa maaseutua ja kävimme myös Sardiniassa. Valerio toi kielikurssikesääni sopivasti seikkailua.”

Suhteen lomassa syttyi vaivihkaa toinenkin rakkaus. Vaikka Ella Kanninen jatkoi työtään Suomessa Ylen uutistoimituksessa, osa sydämestä oli jäänyt Italiaan.

Aluksi maa tuntui liian äänekkäältä, sekavalta ja epäloogiselta, mutta silti jokin sen kauneudessa ja ihmisten ystävällisyydessä kiehtoi. Matka kerrallaan Ella juurtui tulevaan kotimaahansa.

Kahdenkymmenen vuoden aikana Italia on muuttanut Ellaa. Hän on löytänyt itsestään ärhäkkään puolen, joka reagoi tarvittaessa nopeasti ja uskaltaa sanoa mielipiteensä.

”Italiassa ympärillä on koko ajan niin paljon ärsykkeitä, että se kasvattaa väkisinkin tuntosarvia ja opettaa ennakoimaan tilanteita. Niistä taidoista on ollut varsinkin televisiotyössä hyötyä. Italia on tehnyt minusta entistä rohkeamman: uskallan näyttää tunteenikin aiempaa avoimemmin.”

Tänä keväänä Ella on seurannut Pohjois-Italian koronaviruksen uhrilukuja järkyttyneenä ja pelännyt, että pandemia ryöpsähtää yhtä pahaksi Suomessa.

”Arki Italiassa on ollut totaalikaranteenin vuoksi raskasta. Me olemme Suomessa päässeet sentään hieman liikkumaan, mutta italialaiset joutuivat olemaan kaksi kuukautta lukittuina koteihinsa ja pääsivät hoitamaan vain pakolliset ruokaostokset.”

Lue koko haastattelu Eevasta 6/2020.

Kommentoi +