Onnellisuutta on turha tavoitella, sillä se on sivutuote
Kolumni
Onnellisuutta on turha tavoitella, sillä se on sivutuote
Jos yrittää tulla onnelliseksi, huomaa yleensä olevansa onneton, väittää Eevan päätoimittaja Mari Paalosalo-Jussinmäki.
Teksti

Kuvat

27.4.2023
 |
Eeva

Miten ihmisestä tulee onnellinen? Ei aavistustakaan. Sen tiedän, miten ihmisestä tulee onneton, vaikka elämässä ei olisi mitään varsinaisesti vialla. Olen nimittäin kokeillut.

Tehokas tapa tulla onnettomaksi on keskittyä onnelliseksi tulemiseen. Etsimme onnea yleensä vääristä paikoista: paremmasta työpaikasta, deittipalveluista, muiden ihailusta.

Vielä helpompi tapa tulla onnettomaksi on ottaa puhelin käteen. Facebookissa jollakulla on aina rakastavampi puoliso, fiksummat lapset ja upeammat tulppaanit kuin sinulla.

Kolmas kätevä tapa tulla onnettomaksi on keskittyä omaan napaan.

Mitä useammin päivän aikana pysähtyy analysoimaan, miltä itsestä oikeasti tuntuu, sitä parempi. Useimmiten huomaa, että voisi tuntua paljon paremmaltakin.

Onnellisuus on häilyvä maali, hetken viivähtävä tunne ja monelle aivan kohtuuton vaatimus.

Minua viisaammat sanovat, ettei onnellisuutta edes pitäisi tavoitella. Sen sijasta kannattaisi tavoitella hyvää ja merkityksellistä elämää.

Merkityksellinen elämä ei synny keskittymällä itseen tai siihen, mitä itseltä puuttuu. Se rakentuu kääntämällä katse tekemiseen, itseä suurempaan tavoitteeseen, muihin ihmisiin.

Positiivisen psykologian uranuurtajan Martin Seligmanin mukaan merkityksellinen elämä syntyy siitä, että ihminen saa toteuttaa itseään jonkin arvokkaana pitämänsä päämäärän hyväksi. Usein siihen tarvitaan myös toisia ihmisiä.

Merkityksellisyyden lähteen määrittää jokainen itse. Yhdelle se on sairaan puolison hoitamista, toiselle mielenterveysongelmista kärsivien kotien siivoamista, kolmannelle laulujen kirjoittamista. Tiedät kyllä, kun löydät sen, mitä kaipaat.

Yksi merkityksellisen elämän hyviä puolia on se, että onnellisuus on sen sivutuote.

PS. Jos olet Eevan tilaaja, saat minulta jatkossa sähkö­postia. Vain tilaajille lähtevä erikoisuutiskirje sisältää toimituksen kuulumisia, toivottavasti merkityksellisiä (mutta aivan varmasti hupsuja) ajatuksia ja kulttuurisuosituksia.

Pääkirjoitus on julkaistu Eevassa 4/2023.

Kommentoi +