Eevan upea erikoisnumero on täynnä nostalgiaa – Marilyn Monroen vaiettu puoli, vuosihoroskooppi 2022 ja paljon muuta
Kulttuuri
Eevan upea erikoisnumero on täynnä nostalgiaa – Marilyn Monroen vaiettu puoli, vuosihoroskooppi 2022 ja paljon muuta
Eevan häikäisevän upea erikoisnumero on täynnä nostalgiaa, tarinoita menneestä ja kurkistuksia tulevaan. Kurkista tästä, mitä kaikkea Eeva Nostalgia -numero sisältää.
Teksti

Kuvat

15.12.2021
 |
Eeva

Glamour ja nostalgia kuuluvat Eevaan. Eevan vuoden viimeinen erikoisnumero keskittyy erityisesti nostalgiaan, jonka tilaajat saavat kotiin. Eeva Nostalgia -erikoisnumero on kaupoissa 15. joulukuuta 2021 alkaen.

Kannessa: Marilyn Monroen vaiettu puoli

Tiesitkö, että Marilyn Monroe oli myös taitava bisnesnainen ja lukutoukka? Menetyksensä huipulla hän perusti oman tuotantoyhtiön, jotta saattoi tarkemmin valita roolinsa. Vaatimattomista oloista lähtenyt tähti auttoi mielellään muita vähempiosaisia ja syrjittyjä. Hänen tukensa ansiosta esimerkiksi laulaja Ella Fitzgerald pääsi esiintymään kalifornialaiseen yökerhoon.

Marilynillä oli myös mittava kirjasto täynnä klassikoita ja yhteiskuntaa ja taloutta koskevaa kirjallisuutta. Aikansa suurin seksisymboli olikin oikea lukutoukka, hän vetäytyi mielellään omiin oloihinsa kirjan kanssa.

Anja Pohjola tuntee yhä miehensä käden selällään

Näyttelijä Anja Pohjola, 90, otti syksyllä yleisönsä haltuun esityksellään Vielä kerran, Anja. Polven tekonivelleikkauksesta vasta toipuva tähti ei näyttämöllä tuntenut kipua. ”Siellä vissiin luulee olevansa nuorempi, unohtuu kaikki muu.”

Mittavan uransa aikana Anja ehti olla töissä monessa teatterissa, pisimmillään Yleisradion perustamassa televisioteatterissa. Siellä hän kohtasi Pehr-Olof Sirénin, leskeksi jääneen kahden teinitytön isän. Anja sai kerralla perheen ja elämänsä rakkauden. Anja suree yhä 35 vuotta sitten menehtynyttä Pärreä ja juttelee tämän kanssa päivittäin.

Hannu Lauri asetti näyttelijän työn kaiken edelle

Kaksitoista vuotta sitten näyttelijä Hannu Lauri kapusi Helsingin Kaupunginteatterin suurelle näyttämölle ja ilmoitti lopettavansa työnsä. Hän ei ollut enää vuosiin saanut mieleisiään rooleja ja oli kadottanut intohimonsa työhön.

”Tapahtui pieni kuolema”, Hannu Lauri, 76, sanoo.

Tilalle tulivat muistot, ja niistä kirjoittaminen. Hannu kertoo nyt teatteriuransa kuohuvista vuosista, uhosta ja romahduksesta ja yksinäisyydestä, johon korona-ajan eristys on moninkertaisen riskiryhmäläisen saattanut.

Ikkuna nostalgisiin koteihin

Näytämme myös, miten Anne ja Arto Hietanen remontoivat Kauniaisten-omakotitalonsa syksyllä 1982. Kodin sisustus henki eksotiikkaa ja ylellisiin ratkaisuihin oli haettu mallia Yhdysvalloista.

Leena Brusiin sen sijaan oli muuttanut pienen poikansa kanssa takaisin lapsuudenkotiinsa Helsingin Töölöön. Leena esitteli hänen ja poikansa värikästä soppea ja suvun perintöhuonekaluilla sisustettua ruokasalia kesällä 1974.

Kurkistamme myös missivuotensa päättäneen Merja Tammen kerrostalokotiin keväällä 1976. Herttoniemeläiskolmiota hallitsivat Merjan lempivärit ruskea ja valkoinen.

Lisäksi Eeva Nostalgia -erikoisnumero sisältää:

  • Agnetha ja Frida olivat Abban keulakuvia. Heidän välilleen yritettiin virittää kilpailuasetelmaa, mutta luonteeltaan erilaiset naiset tulivat silti hyvin toimeen keskenään.
  • Iltapäiväteellä kuninkaalliseen tapaan: poimi tutut ja uudistetut klassikkoreseptit, jotka kelpaisivat kuningattarellekin
  • Le Club du Sauna toi tuulahduksen maailmalta: Viveca Bandler suunnitteli ja Tove Jansson sisusti Suomen ensimmäisen yökerhon. Se oli toiminnassa tosin vain olympiakesän 1952 ajan, mutta muistetaan yhä kansainvälisistä vieraistaan ja esiintyjistään
  • Märta Tikkanen kirjoitti syksyllä 1978 Eevan lukijoille novellin, joka kuvaa perheen painostavaa tunnelmaa pienen pojan näkökulmasta. Älkää lakatko nauramasta julkaistaan nyt uudelleen.
  • Kuusi sivua ristikoita, joiden avainsanat vievät kadonneen Helsingin tunnelmiin
  • Muotikuvat 1960- ja -70-luvuilta sykähdyttävät yhä
  • Vuosihoroskooppi kertoo, mitä tähdet ennustavat vuodelle 2022

Seuraa Eevaa myös Facebookissa ja Instagramissa.

Eeva Nostalgia -erikoisnumero on kaupoissa 15.12.2021– 8.2.2022.

Kommentoi +