
Sari Kuhanen on 48-vuotias myyntineuvottelija. Hän asuu Helsingin Herttoniemessä kahden poikansa ja 12-vuotiaan lapinkoiran kanssa.
Sen kuulee jo ennen kuin on ehtinyt sisälle: tänne on tultu treenaamaan. Soutulaite suhisee kilpaa soutajansa kanssa. Vieressä hyppynaru piiskaa betonilattiaa – naps, naps, naps.
Sari Kuhanen nostaa levytangon suorille vartaloille pään yläpuolelle ja karjaisee. Painaahan se, mutta valmentaja oli oikeassa: tankoon sai kuin saikin ladata kymmenen lisäkiloa. Mikä fiilis!
Juuri onnistumisen riemu koukutti Sarin crossfitiin kolme vuotta sitten. Tuttavapariskunta houkutteli niskaja selkäkivuista kärsineen Sarin tutustumiskierrokselle crossfit-salille. Lajipiireissä boxiksi kutsutun salin ovella Sari oli jo kääntyä kannoiltaan.
– Näin köysikiipeilypaikan, ja ajattelin, että ei tule ikinä onnistumaan tällä ruholla.
Pian Sari oppi, että liikkeet voi muokata omaan kuntotasoon sopiviksi.
Harrastus lähti käyntiin on ramp -alkeiskurssilta, jota suositellaan kaikille lajia aloitteleville. Kurssilla valmentaja opettaa lajille tyypillisimmät liikkeet ja oikeaoppisen suoritustekniikan.
Löysin kropasta joka kerralla uusia puolia. Minua alkoi kiehtoa, kuinka konkreettisesti crossfitissä voi seurata kehittymistä.
Jo muutamassa kuukaudessa Sarin krempat olivat kadonneet. Olo oli energisempi, töissä jaksoi paremmin. Myyntityö vei Saria ympäri Suomen, mutta ratin takana kököttäminen ei saanut lihaksia jumiin kuten ennen.
Seuraavana kesänä mökin kasvimaa kukoisti. Sari jaksoi kuokkia, koska selkä oli kunnossa. Peilistä katsoi nainen, jonka ryhti oli suoristunut ja emännänkyhmy kadonnut.
Aluksi Saria motivoi crossfitiin kilojen pudottaminen, mutta pian hän huomasi, että laji toi elämään syvempiä merkityksiä. Alkeiskurssilla Sari tutustui kolmeen naiseen. Uusi harrastus hitsasi porukan yhteen niin, että he alkoivat tavata salin ulkopuolellakin. Naisten ikähaarukka on lähes 20 vuotta, mutta se ei ole hauskanpitoa haitannut.
Vuosien mittaan ystävyksille on muodostunut omia perinteitä. Kesäisin mökkeillään, syksyisin sienestetään.
– Seuraavaksi suunnittelemme vaellusmatkaa Norjaan, Sari kertoo.
Oman treeniporukan merkitys korostui koronakeväänä. Kun liikuntapaikat ympäri Suomea sulkivat ovensa, naiset treenasivat yhdessä Teams-videosovelluksen avulla.
Yhteisöllisyys on ollut crossfitin keskiössä siitä lähtien, kun laji sai alkunsa Yhdysvalloissa vuosituhannen alussa. Sari uskoo sen olevan osasyy siihen, että crossfit on ainoa hänen aikuisena aloittamansa harrastus, jota hänen ei ole tullut mielenkään lopettaa.
– Nyt ymmärrän, miksei minusta koskaan tullut kuntosalityyppiä. En viihdy yksin puurtaessani.
Boxissa kaikki moikkaavat toisiaan, vaikka eivät tuntisi ennestään. Treeneissä tsempataan toisia.
– Kun ei jaksaisi soutaa enää vetoakaan, joku tulee viereen kirittämään ja sanoo, että kyllä sä jaksat. Se on mahtavaa.
Kolme syytä harrastaa crossfitiä
- Se sopii kaikille iästä ja urheilutaustasta riippumatta. Liikkeet voi muokata omaan kuntoja taitotasoon sopiviksi valmentajan ohjeiden mukaan.
- Se kehittää koko kehoa, sillä siinä yhdistyvät voimistelu, painonnosto, juoksu ja soutu. Tunti crossfitiä polttaa keskimäärin 500 kilokaloria.
- Se on vaihtelevaa. Koska treeni vaihtuu joka päivä, kyllästymisen vaara on pieni. Laji on yhteisöllinen, joten saleilta saa myös ystäviä.
Lähteet: crossfitsuomi.fi ja crossfit.com
Voimistelurenkaita, puolapuita, kahvakuulia, levytankoja, käsipainoja, kuntopyöriä ja soutulaitteita sotilaallisen suora rivi tiiliseinän edessä. Välinevalikoima kuvastaa hyvin crossfitin monipuolisuutta. Ei ihme, että tunneilla käyvät sekä juuri ajokortin saaneet että eläkeläiset.
Valmentajan rooli on tärkeä. Perinteisillä ryhmätunneilla Sari tunsi hukkuvansa massaan ja oli epävarma liikkeiden puhtaudesta. Crossfitissä valmentaja seuraa treenaajaa läheltä ja huolehtii, että kaikki tekevät liikkeet oikein ja turvallisesti.
Aluksi Sari tunsi rimakauhua, jos päivän treeniin kuului laatikkohyppyjä. Valmentajan vinkeillä Sari oppi oikean tekniikan ja huomasi, että hyppää paljon korkeammalle kuin olisi tarvekaan.
Omat tavoitteet kannattaa kertoa valmentajalle, jotta treenistä saa parhaan hyödyn. Sen voi tehdä vaikka tunnin aloittavassa alkupiirissä. Siinä käydään läpi päivän treeni: WOD eli workout of the day.
– Se on crossfitissä on parasta: saat henkilökohtaista valmennusta, mutta treenaat porukassa.
Tänään porukka jää treenin jälkeen loikoilemaan jumppamatoille ja suunnittelemaan keskuksen kesäjuhlia. Välillä venytellään yhdessä, välillä valmistaudutaan crossfit-salien välisiin kuntokilpailuihin.
Kotoinen tunnelma jatkuu myös pukuhuoneen puolella. Seinustalla roikkuu pyyhkeitä henkareissa, suuressa hyllykössä on nimikoituja laatikoita. Treenikamat voi jättää pukkariin odottamaan seuraavaa kertaa.
Saria seuraava kerta kihelmöi jo salilta poistuessa.
– Pidän siitä, että treeni on joka päivä uusi. Koskaan ei voi tietää, mitä ensi kerralla on luvassa.
Voittajafiilis on silloin, kun on tehnyt oman ennätyksen tai oppinut uuden taidon.
– Minkä adrenaliinipiikin sain, kun työnsin ekaa kertaa kelkassa yli sata kiloa! Mietin, että ei hitto, en olisi ikinä uskonut.
Se on paras oppi, jonka Sari on salilta saanut: hän on aina vahvempi kuin itse uskoo.
Innostuitko? On ramp -alkeiskursseja järjestävät lisensoidut CrossFit-salit, joita on Suomessa yli 60 (katso crossfitsuomi.fi). Kurssilla opit tekniikan. Sen jälkeen voit osallistua tunneille tai harjoitella itsenäisesti. Kehitystäsi voit seurata Wodconnect-sovelluksessa, jonne kirjataan treenit, painot ja toistot.
Tärkeimmät tukijoukot
Ota mukaasi tukevat kengät, liukkaat housut ja sisukas asenne
Juttu on julkaistu Kauneus ja Terveys -lehdessä 12/2020.