Kun bloggaaja Sanni Jama muutti ruokavaliotaan, makeanhimo katosi: "Olen nyt paljon virkeämpi"
Ihmiset
Kun bloggaaja Sanni Jama muutti ruokavaliotaan, makeanhimo katosi: "Olen nyt paljon virkeämpi"
Bloggaaja Sanni Jama on noudattanut vähähiilihydraattista ruokavaliota jo kahdeksan vuotta. Mitä se on tuonut Sannin elämään?
Teksti

Kuvat

Julkaistu 24.3.2020
Kauneus ja Terveys

Sanni Jama, 40, kauneusalan yrittäjä ja bloggaaja, Tampere:

"Lapsuudenperheessäni ei juuri laitettu ruokaa, enkä oppinut syömään terveellisen lautasmallin mukaan. Söin päälle kolmikymppiseksi pääosin leipää, muroja ja pastaa. Lämmin ruokani oli usein puuroa, patonkia tai makaronia tomaattikastikkeella. Proteiinia lautasellani ei ollut välttämättä lainkaan.

Voin huonosti. Vatsani oli jatkuvasti turvonnut ja kärsin ikävistä ilmavaivoista. En kuitenkaan osannut yhdistää vatsaongelmiani ruokavaliooni.

Vuonna 2011 alkoi edellinen suuri karppausbuumi. Silloin luin, että vatsaongelmani saattavat johtua hiilihydraateista, ja niiden vähentäminen voisi auttaa. Olin kuvitellut, että karppaus ei sovi normaalipainoisille.

Päätin jättää hiilihydraatit pois kahdeksi kuukaudeksi. Oloni parani jo parissa viikossa, turvotus laski ja ilmavaivat katosivat.

Kehoni sopeutui vähähiilihydraatti­seen ruokavalioon helposti. En kärsinyt muista sivu­vaikutuksista kuin lievästä sydämentykytyksestä.

Olen syönyt vähähiilihydraattisesti lähes kahdeksan vuotta. Hiilihydraattien osuus ravinnosta on 10–20 ­prosenttia. Kun vasta opettelin ruokavaliota, laskin hiilihydraattien määrän. Nyt minun ei tarvitse enää laskea.

Syön yleensä kolme kertaa päivässä. Treenipäivinä otan tarvittaessa pienen välipalan.

Leipä, murot, pasta, peruna, riisi, lisätty sokeri ja liha eivät kuulu ruokavaliooni. En kuitenkaan ole puritaaninen muun kuin lihan suhteen. Sen jätin 14-vuotiaana osin eettisistä syistä ja osin siksi, etten vain pidä siitä.

Syön kasviksia joka aterialla. Puoli kiloa päivässä täyttyy helposti. Usein menee kilokin. Perunaa en käytä ja runsaasti hiilihydraattia sisältäviä juureksia, kuten bataattia ja palsternakkaa, syön harvemmin kuin kerran viikossa.

Koska syön niin paljon kasviksia sekä kourallisen tai kaksi pähkinöitä ja siemeniä päivässä, arvelen, että saan tarpeeksi kuitua. Käytän lisäksi psylliumia jogurtissa.

Hedelmiä syön vain vähän, sillä minun ei tee enää mieli makeaa. Banaani ja viinirypäleet maistuvat liian sokerisilta, mutta omenasta pidän.

Aamuni alkaa lähes aina useilla kananmunilla. Ne eivät nosta kolesteroliani ainakaan pahasti. Olen käynyt mittauttamassa veriarvoni neljästi dieetin aikana. Minulla on hyvää HDL-kolesterolia poikkeuksellisen paljon, ja huono LDL-kolesteroli on suositusten rajoissa.

Koska nautin paljon juustoa, jossa on kovaa, tyydyttynyttä rasvaa, kiinnitän huomiota muun rasvan laatuun. Olen vaihtanut lehmänmaidon soijamaitoon, -kermaan ja -jogurttiin. Käytän myös runsaasti oliiviöljyä.

Joskus syön myös hyviä, hitaita hiilihydraatteja, kuten kvinoaa ja bataattia. Jos edessä on esimerkiksi pitkä juoksu­lenkki, syön aamulla kaurapuuroa. Kaura ei aiheuta minulle vatsavaivoja, ja jaksan juosta paremmin.

Ruokavalion noudattaminen on aina ollut helppoa. Syön, mitä haluan. Minun ei vain tee enää mieli jäätelöä tai ruisleipää, jotka olivat ennen herkkujani. Jos menen kylään ja tarjolla on vain leivonnaisia, otan mukaan proteiinipatukan tai pähkinöitä. Makea herkkuni on omena juustolla tai tumma suklaa pari kertaa vuodessa.

Olen saanut ruokavaliostani joskus jopa hieman aggressiivisia kommentteja blogiini. Joidenkin mielestä on epäkohteliasta kieltäytyä tarjotusta ruoasta. Minä en ajattele näin. En halua syödä ruokaa, joka saa minut voimaan huonosti.

Sannin ruokavalio ei ole täysin ketogeeninen vaan hän syö hieman hiilihydraatteja, eniten kasviksia. - Hedelmiä syön vain vähän, sillä minun ei tee enää mieli makeaa.

Nyt voin erittäin hyvin. Ilmavaivat ja turvotus ovat kadonneet, olen paljon virkeämpi ja jopa unirytmini on aikaistunut. Ennen minun oli vaikea nousta sängystä ja torkutin pitkään. Nyt nukun paremmin. Menen sänkyyn yhdeltätoista ja herään ongelmitta kuudelta.

Painooni ruokavalio ei ole vaikuttanut lainkaan. Olen samankokoinen kuin aina ennenkin.

Aiemmin koin syyllisyyttä ruoasta, sillä tiesin, ettei ole hyvä syödä pelkkää leipää ja pullaa. Nykyisin nautin ruoan­laitosta. Ennen en olisi voinut kuvitella, että parsa­kaalikin maistuu niin aromaattiselta ja jopa makealta.

Kun on jättänyt pois lisätyn sokerin, alkaa maistaa kasvisten luontaisen makeuden. Porkkana ja tomaatti maistuvat lähes yhtä makeilta kuin hedelmät.

Ruokavalioni on tehnyt minusta myös ravintola­harrastajan. Saatan maksaa maistelumenusta pienen lomamatkan verran. Silloin maistan myös jälkiruokaa ja syön lihaa lukuun ottamatta kaiken, mitä ateriaan kuuluu. Se on makumatka ja ruokataiteilijan luomus.”

Ketogeeninen ruokavalio

Mikä: Ruokavaliolle ryhdytään usein, kun tavoitteena on virkeämpi olo ja kapeampi vyötärö. Se perustuu hiilihydraattien vähentämiseen. Yleensä 70 prosenttia energiasta tulee rasvasta, 20 prosenttia proteiineista ja loput hiili­hydraateista. Keho menee ketoosiin, jossa se käyttää energian­lähteenä enimmäkseen rasvaa. Vähä­hiili­hydraattisessa ruoka­valiossa hiili­hydraatteja on karsittu, mutta elimistö ei mene ketoosiin.

Hyvää: Voi auttaa pitämään painon ja veren­sokerin hallinnassa sekä hilli­tä ripulia ja väsymystä. Vähentää epileptikoiden kohtauksia.

Kiinnitä huomiota: Jos syö runsaasti punaista lihaa ja kovaa rasvaa sekä vähän hedelmiä ja kuituja, kolesteroli voi nousta. Riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin sekä mahdollisesti syöpään kasvaa. Hiilihydraattien välttely voi aiheuttaa ummetusta ja köyhdyttää suoliston mikrobistoa. Riskejä voi pienentää, kun korvaa punaisen lihan kalalla, kanalla tai kasviproteiinilla, syö kuitulisää ja tähtää vihannesten määrässä kiloon päivässä.

Sannin ruokapäivä:

Aamiainen:

Kolme paistettua kananmunaa ja pari juustosiivua. Tomaattia ja kurkkua. Kolme kuppia kahvia soijamaidolla.

Lounas:

Ravintolan buffetlounas: kvinoa-­lohisalaattia, oliiviöljyä, viher­salaattia, mozzarellaa, tomaattia, kurkkua, porkkanaraastetta ja bataatti-timjamikeittoa.

Välipala:

Pari kourallista pähkinöitä ja light-lonkero saunan jälkeen.

Päivällinen:

Salaatti, jossa lohta, leipäjuustoa, paahdettuja manteleita, oliiviöljyä, vihreää salaattia, tomaattia ja kurkkua. Jälki­ruoaksi puolikas omena ja sinihomejuustoa.

Asiantuntijan kommentti:

Asiantuntija Reijo Laatikainen on ravitsemustieteen tohtori, laillistettu ravitsemusterapeutti ja tietokirjailija.

”Sannin vähähiili­hydraattinen ruoka­valio on melko terveellisesti koostettu. Siinä on paljon kasviksia, hyvää rasvaa ja riittävästi kuitua. Proteiinit edistävät terveyttä. Kovaa rasvaa kertyy juustosta ja kananmunan keltuaisis­­ta yli suositusten: sitä on 13 % energiansaannista, kun suositus on enintään 10 %. Juuston vähentäminen olisi eduksi.”

Juttu on julkaistu Kauneus & Terveys -lehden numerossa 7/2019.

Kommentoi +