Asuntovelaton Baba Lybeck: ”Haluan olla vapaa omistamisen kahleista”
Ihmiset
Asuntovelaton Baba Lybeck: ”Haluan olla vapaa omistamisen kahleista”
Baba Lybeck on kärsinyt koko ikänsä juurettomuudesta, mutta kääntänyt tunteen voimavarakseen. Hän on toteuttanut unelman, josta moni vain puhuu.
Teksti

Julkaistu 2.12.2016
Eeva

“Kaikki voi muuttua jo huomenna. Siksi tunnen erityistä kiitollisuutta siitä, että olen saanut näin hyvän elämän”, Baba Lybeck pohtii.

Päällisin puolin näyttää siltä, että toimittaja Baba Lybeck on tehnyt elämässään perinteiset valinnat. Hänellä on kaksi aikuista lasta sekä mies, jonka kanssa yhteinen matka on jatkunut jo kolmekymmentä vuotta.

Siihen yhteneväisyydet sitten loppuvatkin. Helsingissä asuva Baba ei ole nimittäin päätynyt koskaan naimisiin tai asuntovelalliseksi. Hän ei omista edes autoa.

”Meidän perheellä ei ole kartanoita, maaplantaaseja tai kesämökkejä, joista pitäisi huolehtia. Moni kokee sen varmasti lyhytnäköiseksi elämäntavaksi, mutta itse pidän ratkaisua vapauttavana.”

Omista arvoistaan Baba puhuu kysyttäessä mielellään, mutta saarnaajan roolia hän karttaa.

”Tiedän, että tällainen elämäntapa ei ole kaikille mahdollinen. Jokainen meistä ponnistaa maailmalle omista lähtökohdistaan ja tekee itse valintansa. Kohdalle voi osua tragedioita, joihin emme pysty vaikuttamaan.”

Menetykset ovat tulleet Baballe tutuiksi omien isovanhempien ja lamavuosina myös ystävien tarinoiden kautta.

”Olen seurannut vierestä kollegoja, joille yt-neuvottelut ovat aiheuttaneet unettomia öitä asuntolainojen vuoksi. Kodin menettäminen on taloudellisissa kriisitilanteissa varmasti suurin pelko. Opin myös isovanhempieni kokemuksesta, että kaikki voi kadota hetkessä.”

Baba ei ole halunnut lähteä rakentamaan turvallisuuden tunnetta materialla.

”Minä koen omaisuuden keräämisen kahlitsevana. Se asettaa heti tiettyjä ehtoja ja rajoittaa valintojen tekemistä.”

“Parhaat päätökset olen tehnyt silloin, kun olen uskaltanut kuunnella sisintäni”, Baba Lybeck sanoo.

Baban koko haastattelu löytyy Eevan numerosta 12/2016.

Huippukirjailijat Baban vieraana

Helsingin Savoy-teatterissa järjestetään ensi vuonna 2017 kuusi Suomi 100 -juhlavuoteen liittyvää kirjallisuusiltaa yhteistyössä Eevan kanssa. Kirja vieköön! -tapahtumassa Baba haastattelee maamme ykköskirjailijoita, joiden teoksista nähdään myös lavadramatisointeja. Ensimmäisessä illassa 18. tammikuuta päävieraina ovat elämäkertansa julkaiseva Tellervo Koivisto, presidentti Tarja Halonen, kirjailija-ohjaaja Jörn Donner, kirjailija Petri Tamminen, toimittaja Anu Partanen, sekä näyttelijät Laura Malmivaara ja Taisto Oksanen.

Kuvat: Jouni Harala

Kommentoi +