Annie Ernaux voitti kirjallisuuden Nobel-palkinnon − lue Vuodet-kirjan arvostelu: ”Välillä ajattelin lukevani omista tuntemuksistani”
Kulttuuri
Annie Ernaux voitti kirjallisuuden Nobel-palkinnon − lue Vuodet-kirjan arvostelu: ”Välillä ajattelin lukevani omista tuntemuksistani”
Ranskalainen Annie Ernaux on voittanut kirjallisuuden Nobel-palkinnon. Vuodet-omaelämäkerrassaan Ernaux kuvailee naisen eri elämänvaiheita ja rooleja tarkasti ja samastuttavasti.
Teksti

Kuvat

Julkaistu 6.10.2022
Eeva

Ranskalainen Annie Ernaux (s. 1940) on voittanut kirjallisuuden Nobel-palkinnon. Eeva innostui hänen Vuodet-omaelämäkertansa syksyllä 2021.

Kirja-arvio: Vuodet − viisas katsaus lähihistoriaan

Ranskan menestyneimpiin kirjailijoihin kuuluvan Annie Ernauxin viimein suomennettu omaelämäkerta Vuodet (Gummerus) on samalla viisas katsaus lähihistoriaan. Ei tarvitse olla nostalgian ystävä ihastuakseen siihen.

Nyt kahdeksankymppinen Annie Ernaux kuvailee naisen eri elämänvaiheita ja rooleja niin tarkasti ja samastuttavasti, että välillä ajattelin lukevani omista tuntemuksistani, vaikka kuulun eri sukupolveen.

Ehkä se johtuu siitä, että näkökulma on aivan erilainen kuin muistelmateoksissa yleensä: kirjoittajien omien henkilökohtaisten kokemusten sijaan etualalla ovat yhteiset sukupolvikokemukset. Minän sijaan Annie Ernaux puhuu meistä.

Vuodet-teoksen on suomentanut Lotta Toivanen.

Laajoista teemoista lukija saa helposti otteen, mutta romaanin parasta antia ovat kuitenkin yltiöpäisen runsaat ja taitavat yksityiskohtien kuvaukset. Esineiden, sanontojen ja tapojen kuvaukset ikään kuin kiinnittävät lukijan tarinan verkkoon ja nostavat esille omiakin muistoja. Historiaa ja muistia käsitellään harvemmin näin, katoavien detaljien ja muistin kautta, mutta juuri tällaisena se painuu mieleen parhaiten.

Vuodet-teos on käytännössä osoittautunut hyväksi keskustelunaiheeksi eri-ikäisten lukijoiden keskusteluihin, sillä sen teemat ovat hyvin yleisinhimillisiä.

Tiiviiseen romaaniin uppoutuu niin, ettei samalle päivälle kannata varata muuta tekemistä.

Teoksen pohjalta on myös valmistunut elokuva Happening, jonka katsomista voi lämpimästi suositella.

Lyhempi versio arvostelusta on julkaistu Eevassa 11/21.

Kommentoi +