Anni Linnavirta loi sarjan herkälle iholle: "Jos se auttoi minua, se auttaa muitakin"
Kauneus
Anni Linnavirta loi sarjan herkälle iholle: "Jos se auttoi minua, se auttaa muitakin"
Omat iho-ongelmat saivat Anni Linna­virran tutkimaan kosmetiikan ainesosia ja luomaan ihonhoitosarjan. Kosmetiikasta tuli Annille ensin elämäntapa ja lopulta elämäntyö.
Teksti
,

Kuvat

Julkaistu 11.3.2020
Kauneus ja Terveys

"Suomen tai ehkä jopa maailman pahin kutina-­asiakas. Sellainen minä olin 2000-luvun alussa. Olin aina pitänyt ihon­hoitotuotteista ja käyttänyt niitä paljon. Sitten herkistyin kosmetiikalle: iho lehahteli, kuivui ja kiristi. Lisäksi kärsin punajäkäläihottumasta.

Aloin selvittää, mikä toisi avun. Löysin Turun yliopiston tutkimuksen mustaherukkaöljyn tehosta atopiaan. Päätin kokeilla, jos se helpottaisi omaakin ihottumaani.

Mustaherukan siemenöljy rauhoitti iho-oireeni nopeasti. Se oli kuin luonnon lääkekuuri. Ajattelin, että jos mustaherukka auttoi minua, se auttaa muitakin. En ole ainoa herkkäihoinen.

Vuonna 2003 aloin lukea aiheesta ja perehtyä raaka-­aineisiin. Sittemmin olen opiskellut kosmetiikan kemiaa Suomessa, Englannissa, Yhdysvalloissa ja Australiassa. Siitä tuli ensin elämäntapa ja lopulta elämäntyö.

Aloin ymmärtää, mitä iholle kannattaa laittaa ja mitä ei. Huomasin, että joissakin huuli­punissa on aineita, joita ei anneta enää eläimillekään.

En halua osoitella yksittäisiä raaka-aineita mutta kannustan tutkimaan, mitä tuotteet sisältävät.

Työskentelin pitkään lääketeollisuudessa, joten käsitykseni ihonhoidosta on aina pohjautunut vahvasti tieteeseen. Siksi oli oikeastaan yllätys, että lähdin perustamaan luonnonkosmetiikkasarjaa. Omakohtaiset kokemukset olivat kuitenkin osoittaneet luonnonaineiden tehon.

Luonnosta tuli polku, jonka valitsin. Ja kun elämään valitsee jotakin, se tapaa vahvistua.

Naviter perustettiin vuonna 2012. Ensimmäinen sarjamme EkoPharma tuli myyntiin samana vuonna. Sen herkän ihon linjan tehoaine on juuri mustaherukka. Ammattisarja tarkoittaa, että tuotteita myydään kauneushoitoloissa, kampaamoissa ja klinikoilla.

Nyt sarjoja on kuusi, joista viidellä on luonnonkosmetiikan sertifikaatti FI-Natura. Olin mukana perustamassa sitä vuonna 2014.

Kotimaiseen sertifikaattiin johti ajatus: miksi meidän pitäisi lennättää joku ulkomailta Suomeen toteamaan, että suomalaiset tuotteet täyttävät ehdot, kun jo tiedämme, että ne täyttyvät?

Sertifikaatti on tuotteissa kuluttajia varten, jotta he tietävät niiden olevan aitoa luonnonkosmetiikkaa. FI-Natura kertoo myös heti, että tuote on suomalainen.

Suomalaisten itsetunto ei ole kosmetiikkabisneksessäkään aina parhaasta päästä, vaikka se saisi olla. Meillä on hienoja innovaatioita!

Yksi niistä on BTB13-­molekyyli, johon yksi sarjoistamme perustuu. Oulun yliopiston kehittämä yhdiste auttaa tutkitusti tuottamaan uusia, terveitä ihosoluja. Suhtauduin ensin epäillen, kunnes kemisti mainitsi taikasanat ”auttaa kutinaan”.

Luonnonkosmetiikan pitää olla mielestäni monipuolista. Yksi öljy ei riitä. Makuja ja ihotyyppejä on monia, joten tarvitaan monenlaisia tuotteita. Ihon pH-arvo nousee ikääntyessä, mikä luo sekin uusia tarpeita.

Suomalaisnaiset hoitavat ihoaan hyvin. Jo myynti­luvuista näkee, että ihonhoito on otettu rutiiniksi. Meillä ymmärretään myös ekologisuuden päälle.

Kaikki yrityksemme tuotekehityksestä valmistukseen ja varastointiin tapahtuu saman katon alla Helsingin Herttoniemessä. Suomalaisten kannattaa ostaa suomalaista kosmetiikkaa, koska se varmistaa lähituotannon. Lisäksi kotimaiset raaka-aineet ovat huipputehokkaita.

Perheyrityksemme on luonnonkosmetiikan ­tekijänä Suomessa ylivoimainen. Bisnes kasvaa vauhdilla. Vuonna 2018 liikevaihtomme oli 2,8 miljoonaa, tänä vuonna luku on 4,2. Lisäämme koko ajan vientiä, ja tavoite on olla Euroopan suurin. Ensi vuonna meiltä tulee myös värikosmetiikkasarja.

Firmassa työskentelee liki koko perhe: minä, aviomieheni, kaksi poikaani ja yksi miniäni. Eri-ikäiset ihmiset tuovat erilaisia näkemyksiä. Nauramme, että ­Murumuru-sarjan tuoksuilla voi tehdä ikä­testin. Jos kokee ne turhan makeiksi, on jo vähän iäkkäämpi.

Annin kauneusvinkit

  1. Iloitse, sillä ilo kaunistaa. Järjestän elämäni niin, että voin olla iloinen. Eniten onnea tuovat ihan tavalliset asiat: työ, työkaverit, perhe, luonto, ystävät tai vaikka kaunis ruoka-annos. Eniten rakastan ihmisiä.
  2. Mene luontoon. Se on minulle valtava voimavara. Vaellan, marjastan ja sienestän. Teen myös joka päivä ympäri vuoden kävelylenkin, joka erottaa työpäivän vapaa-ajasta.
  3. Nauti ihonhoidosta ja kosmetiikasta. Se on myös sielunhoitoa, unelmia ja hyvä oloa!

Anni Linnavirta

  • Ikä: 55
  • Ammatti: Yrittäjä, toimitusjohtaja
  • Asuinpaikka: Helsinki
  • Perhe: Aviomies, kolme aikuista poikaa ja yksi lapsenlapsi
  • Brändit: Luonnonkosmetiikan apteekkisarja Atopik, ­ammattisarjat EkoPharma, Unna Nordic sekä kuluttajasarjat Pure=Beauty ja Murumuru. Lisäksi ammattisarja BTB13. Tuotteet maksavat 20–98 euroa.

Juttu on julkaistu Kauneus & Terveys -lehden numerossa 8-9/2019.

Kommentoi +