Älä häpeä pätkäelämää
Hyvinvointi
Älä häpeä pätkäelämää
Lyhyet työsuhteet vaikeuttavat elämän suunnittelemista. Voiko jatkuvan epävarmuuden kanssa oppia elämään?
Teksti

20.6.2019
 |
Kauneus ja Terveys

Lukijat kertovat:

En uskalla ostaa asuntoa

"Olen tehnyt töitä tv-alalla kohta kymmenen vuotta. Projektit ovat kiinnostavia, mutta pätkätyöelämä kiristää hermoja. Työsuhteet kestävät kahdesta viikosta puoleen vuoteen, ja välillä saatan olla useita kuukausia työttömänä. Se näkyy tilipussissa. En uskalla ostaa omaa asuntoa enkä suunnitella lomareissuja. Haluaisin perustaa perheen, mutta elämän epävarmuus hirvittää.

Työni on sellaista, että kun sitä on, painetaan niin täysillä, ettei muuhun riitä aikaa eikä energiaa. Työttömyysjaksot aiheuttavat syyllisyyttä. Silloin vapaudesta on vaikea nauttia."

Katriina, 35

Ikuinen työnhakurumba

"Työskentelen sosiaalialan järjestössä. Työsopimukseni tehdään rahoituskaudeksi kerrallaan. Vuoden lopussa minulla alkaa hakurumba uusiin työpaikkoihin, koska en tiedä, jatkuvatko työt tammikuussa. Työmotivaationi alkaa olla nollassa. En enää jaksa innostua uusista projekteista. Miksi satsaisin työpaikkaani, kun sekään ei pysty sitoutumaan minuun?"

Bianca, 33

Asiantuntija vastaa:

Hyvinvoinnin ja mielenterveyden peruskivi tulee tunteesta, että voi vaikuttaa elämänsä kulkuun.

– Pätkätöitä tekevillä tämä tunne saattaa horjua. Epävarma työtilanne heijastuu vahvasti koko elämään, sanoo tutkimusprofessori Marianna Virtanen Työterveyslaitokselta.

Elämää voi olla vaikea suunnitella, jos ei tiedä, onko töitä ensi vuonna tai ensi viikolla.

NAISET, JOTKA KOKEVAT EPÄVARMUUTTA työllisyydestään, lykkäävät lapsenhankintaa tai luopuvat siitä vakitöissä olevia todennäköisemmin. Tämän osoittaa tutkimus. Lapsi, asunnon osto tai lomareissu saattavat tuntua liian suurilta riskeiltä.

Pitkään jatkuva epävarma työtilanne tuo psyykkistä kuormaa. Myös sosiaaliset suhteet saattavat kärsiä.

– Tulee tunne, että junnaa paikallaan, kun samaan aikaan turvallisissa töissä olevat ystävät rakentelevat elämäänsä eteenpäin.

TYÖPAIKALLA MÄÄRÄAIKAISET TYÖNTEKIJÄT joutuvat todistelemaan kyvykkyyttään. Seuraavan projektin nappaaminen saattaa olla edellisestä onnistumisesta kiinni.

– Toisaalta monilla aloilla vaatimukset on vedetty niin tiukoiksi, ettei vakituisillakaan työntekijöillä ole varaa tuudittautua ikuiseen turvan tunteeseen.

Pätkätyöntekijä saattaa unohtaa pitää itsestään huolta. Lomaa tai sairauslomaa ei uskalleta pitää. Pätkätyöläiset ovat vakityöntekijöitä vähemmän sairauslomilla.

– He yrittävät välttää poissaoloja viimeiseen asti. Jopa silloin, kun eivät voi hyvin.

MITEN TÄLLAISESSA TILANTEESSA voi säilyttää arvonsa ja järkensä?

– Ei kannata vajota epätoivoon. Tilanteen voi myös kääntää voitoksi. Kannattaa miettiä, mitä hyvää esimerkiksi työpaikan vaihdoksista voi saada.

Uudessa työpaikassa oppii aina uutta. Kun työympäristö vaihtuu, ajatus pysyy virkeänä.

– Toinen ääripää on tehdä töitä 20 vuotta putkeen samojen naamojen kanssa. Inspiroiko se? Virtanen heittää.

Usein työpaikkaa vaihtavat saattavat olla työelämän turbulensseissa vahvoilla, sillä he ovat tottuneet markkinoimaan osaamistaan ja pitämään työnhakutaitonsa ajantasalla. Virtanen kehottaa keskittymään työn sisältöön ja etsimään ilon siitä.

– Jos projektit ovat kivoja ja nautittavia, kannattaako pelkän turvallisuuden takia vaihtaa vakityöhön, josta ei välttämättä juuri nauti?

Tyypillisin työsuhde on vakituinen. Usein pätkätyöläinenkin päätyy lopulta vakitöihin. Vastuu määräaikaisen työntekijän viihtyvyydestä on myös muilla.

– Kun töissä aloittaa uusi sijainen, muista kohdella häntä tasavertaisena työkaverina.

Nauti vapaudesta. Jos työttömyys iskee, huilaa.

1. Päivitä kriteerisi. Onko vakituinen työ ponnistelujesi väärti? Moni asia on mahdollista myös pätkätöissä. Jos tilanne on sietämätön, harkitse alan vaihtoa.

2. Huolla itseäsi ja osaamistasi. Osallistu väliaikaisen työpaikkasi kehitys- ja virkistyspiireihin. Liiku, nuku ja syö hyvin.

3. Älä ruoski itseäsi. Jos työttömyys iskee, huilaa. Muut eivät pidä sinua luuserina. Olet taitava ammattilainen, joka kerää nyt voimia.

4. Tunnetko muita? Hae vertaistukea. Tsempatkaa toinen toisianne.

5. Selvitä etuoikeutesi ja puhu esimiehellesi työsuhdehuolistasi.

Asiantuntija: tutkimusprofessori Marianna Virtanen/Työterveyslaitos

Juttu on julkaistu Kauneus & Terveys -lehden numerossa 5/2018.

Kommentoi +