Tutustu villimpään itseesi ja treenaa ihmissuhteita! 5 syytä pohtia unien merkitystä
Hyvinvointi
Tutustu villimpään itseesi ja treenaa ihmissuhteita! 5 syytä pohtia unien merkitystä
Vietämme valtavasti aikaa unien maailmassa. Saamme hoivaa, villejä ratkaisuja ja hupia.
Teksti

Kuvat

Julkaistu 17.4.2020
Kauneus ja Terveys

1. Opit tuntemaan itseäsi paremmin

Uneksitko usein samasta tilanteesta? Unet paljastavat, mitkä asiat ovat meille merkityksellisiä. Herättikö tilanne häpeää vai raivoa? Samoin reagoisit ehkä valveillakin. Unissa toiminta on suorempaa ja pidäkkeettömämpää. Siksi ne paljastavat meistä paljon.

2. Havahdut stressiin

Mielessä pyörivät asiat heijastuvat uniin. Stressaantuneena näkee yleensä ahdistavampia unia. Toistuvat ja häiritsevät painajaiset ovat hälytysmerkki: jotain pitää tehdä. Kaikki eivät reagoi stressiin painajaisilla: unet voivat unohtua tai olla iloisia, vaikka valveilla olisi synkkää.

Vinkki: Kirjaa kaikki unesi heti herättyäsi, myös tylsät. Näin näet, mitkä teemat toistuvat. Kun tarkkailet uniasi, myös muistat ne paremmin.

3. Tulet luovemmaksi

Unet voivat olla erittäin tunteikkaita ja voimakkaita. On tutkittu, että tunteisiin liittyvät aivoalueet ovat silloin jopa kolmanneksen aktiivisemmat kuin valveilla. Hurjinkin univisio voi ratkaista monta pulmaa, kun sen suodattaa järjellä.

4. Voit vaikuttaa uniesi kulkuun

Unet ovat parhaimmillaan kuin ihania fantasiaelokuvia. Selkounitilassa niitä voi yrittää ohjailla. Tilaan voi päästä ajattelemalla toivomaansa uniaihetta ennen nukahtamista ja kirjaamalla unet, jotta tulee tietoiseksi uneksimisestaan. Kun painajaisen tunnistaa, sille voi uneksia onnellisen lopun.

5. Treenaat ihmissuhteita

Tapaamme öisin monia ihmisiä. Saatamme tarvita näitä kohtaamisia, jotta olisimme sosiaalisesti taitavampia valveilla. Unissa voimme pohtia toisten aikeita ja ymmärtää heitä paremmin. Sosiaaliset taidot ovat aina olleet elinehto selviytymiselle. Oppimisen kannalta ei ole väliä, muistaako unia. Kuollut unessa lohduttaa: hänellä on kaikki hyvin ja surusta voi selvitä.

Lähde: Anna Tommola: Yöllinen elämämme (Atena 2019). Tommolaa on myös haastateltu juttua varten.

Juttu on julkaistu Kauneus & Terveys -lehdessä 2/2020.

Kommentoi +