
1. Se sopii erikuntoisille
Pyörän selässä liikunnan kuormitustasoa on helppoa säädellä oman kunnon mukaan. Voi ajaa hitaasti ja rauhallisella tempolla tai nopeasti ja kovaa. Voi myös valita kunnon tai tavoitteen mukaan joko mäkisen tai tasaisen reitin.
2. Se ei kuormita kukkaroa tai ympäristöä
Käytetyn pyörän voi saada muutamilla kympeillä, eikä rahaa kulu polttoaineeseen tai matkalippuihin. Kun valitsee kulkupeliksi pyörän auton tai bussin sijasta, pienentää omaa hiilijalanjälkeään. Samalla siirtää mallin pyörällä kulkemisesta lähipiirin lapsille ja nuorille.
3. Se säästää aikaa
Jos kulkee pyörällä paikasta toiseen, tulee liikuttua kuin huomaamatta, eikä tarvitse työpäivän jälkeen lähteä niin usein enää liikkumaan. Pyöräilystä voi tehdä helposti myös koko perheen harrastuksen: silloin saa samalla kertaa liikuntaa ja perheaikaa.
4. Se on tehokasta
Polkeminen kuormittaa alaraajojen isoja lihasryhmiä kuten reisiä. Siksi melko alhaisellakin ajonopeudella kestävyyskunto paranee ja sokeriaineenvaihdunta paranee. Lisäksi pyöräily kasvattaa jalkojen lihasvoimaa. Pitkän lenkin jälkeen on hyvä venytellä etureisien ja pakaroiden lisäksi rintalihakset, jotka kumara ajoasento voi saada jumahtamaan.
5. Se sopii nivelkipuiselle
Pyöräily on nivelystävällinen tapa liikkua. Erityisen hyvä liikuntamuoto se on polvikivuista kärsiville. Pyöräilyssä niveliin ei kohdistus kuormittavia iskuja, joita tulee juostessa ja reippaassa kävelyssäkin.
Juttu on ilmestynyt aiemmin Kauneus ja Terveys -lehdessä 05/2023.