Tämä yllättävä keino voi edistää uraasi ja parantaa ihmissuhteitasi - 5 fiksua syytä, miksi kannattaa pyytää apua
Hyvinvointi
Tämä yllättävä keino voi edistää uraasi ja parantaa ihmissuhteitasi - 5 fiksua syytä, miksi kannattaa pyytää apua
Pyydä ihmeessä neuvoa tai sano, ettet pärjää työtehtävässä yksin. Joskus kaikista viisainta on sanoa, että ei pysty tai kykene. Avun pyytäminen tekee hyvää myös auttajalle.
Teksti

Kuvat

11.11.2020
 |
Kauneus ja Terveys

1. Se syventää ihmissuhteita

Yhdessä koetut tunteet sitovat ihmisiä yhteen. Salli siis itsellesi haavoittuvuutesi ja pyydä apua. Avunpyyntö osoittaa, että luotat toisen ideoihin ja kykyyn auttaa. Se saa auttajan suhtautumaan sinuun myönteisemmin.

2. Se kirkastaa ajattelua 

Stressi saa ajatukset kulkemaan kehää. Silloin keskittyy herkästi ongelmaan eikä sen ratkaisuun. Kun pyydät apua, siirrät ajatukset itsesi ulkopuolelle. Se rauhoittaa. Pystyt ajattelemaan taas tehokkaammin ja luovemmin. Ongelmat saattavat ratketa melkein kuin itsestään.

3. Se tekee hyvää muillekin

Auttajat ovat tutkitusti onnellisempia ja hyvinvoivempia kuin muut. Auttaminen vahvistaa avunantajan turvaverkkoja. Hän voi itse jatkossa pyytää apua, kun sitä tarvitsee. Hän saa myös etäisyyttä omiin ongelmiinsa.

4. Se rentouttaa kropan

Ongelmien kanssa yksin painiminen aiheuttaa kehollista jännitystä, kireyttä ja ylivireyttä. Jumitus voi pitkittyessään johtaa korkeaan verenpaineeseen ja univaikeuksiin. Jo avun pyytäminen saattaa keventää oloa.

5. Se vie työuraa eteenpäin

Työelämässä pääsee harvoin eteenpäin vain yksin puurtamalla. Työssään menestyvät pyytävät aktiivisesti neuvoja ja mielipiteitä kollegoiltaan. Samalla he solmivat työn kannalta tärkeitä ihmissuhteita.

Juttua varten on haastateltu Suomen mielenterveys ry:n asiantuntijapsykologia Juho Mertasta. Lähteenä myös Global Research: The Great Work Study, O.C. Tanner Institute.

Kommentoi +