
1. Se syventää ihmissuhteita
Yhdessä koetut tunteet sitovat ihmisiä yhteen. Salli siis itsellesi haavoittuvuutesi ja pyydä apua. Avunpyyntö osoittaa, että luotat toisen ideoihin ja kykyyn auttaa. Se saa auttajan suhtautumaan sinuun myönteisemmin.
2. Se kirkastaa ajattelua
Stressi saa ajatukset kulkemaan kehää. Silloin keskittyy herkästi ongelmaan eikä sen ratkaisuun. Kun pyydät apua, siirrät ajatukset itsesi ulkopuolelle. Se rauhoittaa. Pystyt ajattelemaan taas tehokkaammin ja luovemmin. Ongelmat saattavat ratketa melkein kuin itsestään.
3. Se tekee hyvää muillekin
Auttajat ovat tutkitusti onnellisempia ja hyvinvoivempia kuin muut. Auttaminen vahvistaa avunantajan turvaverkkoja. Hän voi itse jatkossa pyytää apua, kun sitä tarvitsee. Hän saa myös etäisyyttä omiin ongelmiinsa.
4. Se rentouttaa kropan
Ongelmien kanssa yksin painiminen aiheuttaa kehollista jännitystä, kireyttä ja ylivireyttä. Jumitus voi pitkittyessään johtaa korkeaan verenpaineeseen ja univaikeuksiin. Jo avun pyytäminen saattaa keventää oloa.
5. Se vie työuraa eteenpäin
Työelämässä pääsee harvoin eteenpäin vain yksin puurtamalla. Työssään menestyvät pyytävät aktiivisesti neuvoja ja mielipiteitä kollegoiltaan. Samalla he solmivat työn kannalta tärkeitä ihmissuhteita.
Juttua varten on haastateltu Suomen mielenterveys ry:n asiantuntijapsykologia Juho Mertasta. Lähteenä myös Global Research: The Great Work Study, O.C. Tanner Institute.