Onko 10 minuutin pikatreenistä hyötyä?
Hyvinvointi
Onko 10 minuutin pikatreenistä hyötyä?
Mitä hyötyä on 10 minuutin treeneistä? Paljon, lupaa personal trainer Anna Saivosalmi.
Teksti

2.11.2018
 |
Kauneus ja Terveys

Anna Saivosalmi, 39, on turkulainen personal trainer, Keventäjät-valmentaja ja lukion opettaja. Perheeseen kuuluvat aviomies Jaakko ja lapset Elsa, 11, ja Reino, 10. Anna perusti Instagramiin suositun @ansaivo-tilinsä, koska hän halusi jakaa kotitreenivideoitaan ystävilleen. Tilistä tuli suosittu, ja Anna perusti myös hyvinvointiaiheisen blogin. Hänen kirjansa Treenaa kotona 10, 20 tai 30 minuuttia (Tammi, 2018) ilmestyi alkuvuodesta.

Kuinka usein lyhyitä treenejä kannattaa tehdä?

Treenaa 10 minuuttia 3–9 kertaa viikossa. Voit jakaa harjoituksia saman päivän ajalle ja kuntoilla jonain päivänä esimerkiksi aamulla, päivällä ja illalla. Pikatreeneillä saa tuloksia, kun ne tekee säännöllisesti. Lyhytkin harjoitus on parempi kuin ei mitään.

Mitä hyötyä pikatreeneistä on?

Kun urheilee kovalla teholla, aineenvaihdunta hyrrää vielä pitkään treenin jälkeen. Kovan intensiteetin pika treenejä tutkittaessa on huomattu, että niistä voi saada samat hyödyt kuin pitkistä harjoituksista. Sokeri aineenvaihdunta tehostuu, sydän- ja verenkierto elimistö voivat paremmin ja kolesteroli laskee. Mitä vähemmän olet liikkunut, sitä pienempi harjoitusmäärä riittää kehittymiseen.

Miten ikääntyminen vaikuttaa treenaamiseen?

Lihaksia pitäisi harjoittaa enemmän. Lihasmassa alkaa huveta kolmekymppisenä, jos sitä ei ylläpidä. Paino voi pysyä samana, mutta lihas korvautuu rasvalla. Naiset laiminlyövät helposti lihaskuntoharjoittelun. Se on kuitenkin erittäin tärkeää toimintakyvyn kannalta. Lihakset polttavat levossakin enemmän energiaa kuin rasvakudos. Niitä pitäisi treenata vähintään kerran viikossa, jotta ne pysyvät ennallaan. Jos niitä haluaa kasvattaa, tarvitaan kolme treeniä viikossa.

Miten sait tehtyä kotijumpasta pysyvän tavan?

Innostuin, kun sain nopeasti lisää voimaa ja kehoni alkoi kiinteytyä. Huomasin, että kotona treenaaminen on tehokasta! Ennen lapsia harrastin juoksua ja spinningiä, enkä ollut juuri treenannut lihaksia. Aloitin lihaskuntoharjoittelun siis lähes nollasta. Jumppaan mielelläni kotona myös siksi, että se vie vähemmän aikaa, voin treenata vanhoissa verkkareissa ja ottaa perheenkin mukaan. Kun perustin Instagram- tilin, sain nopeasti paljon seuraajia ja treeneistä tuli suunnitellumpia. Sekin motivoi.

Millaisia tuloksia kotitreenillä voi saada?

Paljon näkyviä tuloksia! Harjoittelu kotona kehittää voimaa ja lihasmassaakin tiettyyn pisteeseen asti. Isoja lihaksia kehonpainoharjoittelulla ei saa. Minä pudotin kotitreenillä kaikki raskauskilot. Lisäksi sain vihdoin sulatettua ylimääräisen rasvan keskivartalostani, pääsin eroon jenkkakahvoista ja muokkasin litteästä pepusta pyöreän.

Lue Annan blogia: blogit.terve.fi/annasaivosalmi

Kommentoi +