Henkilöt

Nasima Razmyar: ”En kohdannut lapsuudessani rasismia”

Pienen pojan äiti Nasima Razmyar seuraa nykyistä asennemuutosta surullisena. "Lopulta uskon kuitenkin ihmisten hyvyyteen", Nasima sanoo.


Lapsuusmuistot ovat nousseet viime aikoina kansanedustaja Nasima Razmyarin, 32, mieleen vahvoina. Euroopan pakolaisvirrat ja vastakkainasettelun ilmapiiri ovat pysäyttäneet pohtimaan omia juuria. Myös esikoispojan syntymä elokuussa 2016 on vienyt hänet isojen kysymysten äärelle.

”Synnyinmaani Afganistan on maailman huonoin paikka naisille ja äideille, Suomi taas maailman paras maa elää naisena ja saada lapsia.”

Lapsuudestaan kansanedustaja muistaa pelon ja epätietoisuuden, mutta myös Kabulin lämpimät kadut ja verkkaiset iltapäivät, tulppaanien loiston sinistä taivasta vasten. Kaiken pahan keskellä on myös aina jotain hyvää, Nasima ajattelee.

Hän sanoo nauttineensa valtavasti äitiydestä.

”En murehdi enää työasioita iltakausia vuoteessani, vaan olen nähnyt, että elämässä on vielä tärkeämpiäkin asioita kuin politiikka”, Nasima sanoo hymyillen.

Rento äiti

Äitiyttä edeltänyttä parin vuoden takaista ajanjaksoa kansanedustaja kuvaa elämänsä rankimmaksi. Julkinen keskustelu muuttui hyökkääväksi ja vähemmistöihin alettiin suhtautua negatiivisemmin.

”En kohdannut lapsuudessani rasismia, mutta olen kansanedustajana joutunut kohtaamaan sellaista vihapuhetta, joka ei kestä päivänvaloa.”

Sosiaalinen media on mahdollistanut nimettömän huutelun. Ihmiset haukkuvat, pahimmillaan uhkaavat väkivallalla. Tällaisten viestien keskellä Nasima on tuntenut olonsa voimattomaksi.

”Käsitykseni ihmisarvosta ei liity ihonväriin tai paikkaan, jossa ihminen on syntynyt. Kotimaani ei rakennu muureista tai omaisuudesta. Olen nähnyt, että se kaikki katoaa joskus. Siksi kotini on sydämessäni. Siellä, missä ovat läheiseni ja rakkaani.”

Nasima onkin havainnut olevansa rento äiti. Hän luottaa, että vauvalla ovat asiat hyvin eikä hän hermoile hiuslakkapullojen kemikaaleista, niin kuin hänen puolisonsa saattaa joskus tehdä.

”Kun poika alkaa kävellä, Johan hankkii varmaankin hänelle turvahäkin”, Nasima sanoo nauraen, mutta vakavoituu sitten.

”Kun on kerran menettänyt kaiken, asiat saavat uudet mittasuhteet.”

Teksti: Tellervo Uljas

Kuvat: Paavo Martikainen

Lue koko haastattelu maaliskuun Eevasta 2017.


Huomioithan, että kaikki lehtitilauksiin liittyvät asiat hoituvat vain www.a-lehdet.fi/asiakaspalvelu
kautta tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen asiakaspalvelu@a-lehdet.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Edellinen artikkeliSeuraava artikkeli