EV1011 Koti Turunen 01

Erika Turusen kodissa arvokkainta on tunnelma

Pukusuunnittelija Erika Turusen rönsyilevän romanttinen asunto on täynnä tunnelmaa. Sen luomisessa Erika on mestari.

Kuutisen vuotta sitten Suomen Kansallisoopperan puvuston apulaispäällikkö, pukusuunnittelija Erika Turunen vieraili munkkiniemeläisessä kodissa. Asunnon omistaja oli kutsunut hänet katsomaan keräämäänsä nappikokoelmaa ja tarjosi sitä Kansallisoopperan käyttöön.

Erika ei tuntenut talon emäntää ennestään, mutta vierailusta jäi hänelle tunne, että sillä tulisi olemaan jokin merkitys. Ja niin tapahtui. Kun käynnistä oli kulunut vuosi, Erika teki paluun asuntoon – nyt sen uutena omistajana.

”En ostanut häneltä nappikokoelmaa, vaan kodin”, Erika Turunen kertoo.
Miten se on mahdollista?
”Vierailun yhteydessä asunnon omistaja esitteli myös kotiaan. Se oli hurmaava. Viehätyin asunnon kiviseinistä, ikkunoista ja sievästä pihasta. Se oli epäsuomalainen koti, jossa oli tanskalaista, ehkä jotain ranskalaistakin tunnelmaa. Kun tein poislähtöä, pyysin omistajaa soittamaan minulle, jos hän jossain vaiheessa aikoisi luopua kodistaan. En osannut aavistaa, että niin kävisi, saati että se tapahtuisi niin nopeasti”, Erika hämmästelee.

Eliel Saarisen kämmenellä

Pukusuunnittelija Erika Turusen koti sijaitsee Helsingin Tiilimäessä, arkkitehti Eliel Saarisen ”kämmenellä” eli Munkkiniemen siinä osassa, jossa voi nähdä jälkiä Saarisen vuonna 1915 valmistuneesta Munkkiniemi-Haaga-suunnitelmasta.

Englantilaisesta puutarhakaupunkiaatteesta ideansa saaneeseen suunnitelmaan kuului kaksi- tai kolmekerroksisia rakennuksia, joiden eteen ja taakse jää erillinen piha-alue. Erikan koti sijaitsee juuri tällaisessa maisemassa: on iso puistopiha ja sen ympärillä kolme kolmekerroksista kivitaloa.

Yhteen taloista on rakennettu kaksi kivijalka-asuntoa. Ne ovat vieretysten, niillä on oma pieni puutarha, ja toisessa niistä asuu pukusuunnittelija Turunen.
”Meillä on naapurin kanssa läheiset välit. Heille syntyi tyttö, ja minä olen hänen ylpeä kumminsa. Kesäisin pidämme ovet auki, ja pienestä puutarhasta tulee yhteinen olohuoneemme”, Erika kertoo.

Tyyliin sopiva koti

Munkkiniemi on Erika Turuselle ennestään tuttu, sillä hän on asunut siellä vuodesta 1993. Nykyinen koti on pukusuunnittelijalle ja kahden lapsen äidille täydellinen.

”Olen pienestä asti pitänyt vanhoista taloista ja ajan patinoimista tavaroista. Olen kotoisin Raumalta, ja rakastanut vanhaa Raumaa aina. Tässä ympäristössä on minulle hyvin paljon sitä samaa tunnelmaa.”

”Pidän pihastamme ja siitä, että ihmiset ottavat vastuuta muistakin kuin omista asioistaan. Täällä on sellaista vanhanaikaista meininkiä, että voi mennä naapuriin kysymään lainaksi vaikkapa ketsuppia. Ja tyttäreni, 17-vuotias Julia hoitaa tarvittaessa pihapiirin lapsia”, Erika kehuu.

Hänen kodissaan on omalla tavallaan teatraalinen, mutta yhtä aikaa hyvin romanttinen, boheemi ja villi tunnelma.

”Minulla on mauton, mutta minulle hyvin sopiva tyyli. Se on kiva sekoitus – sellainen mehevä, maukas ja värikäs”, Erika määrittelee kotinsa ilmeen ruokaa kuvaavin adjektiivein. Hänestä ne sopivat hyvin kuvaamaan hänen asumustaan.

”Tällaisessa kodissa on helppo elää. Ei pistä silmään, jos tuonne joukkoon on joku sukka eksynyt”, taiteilija myhäilee.

Asunnossa on kolme tilavaa huonetta. Ne Erika on sisustanut hauskasti omiksi sopukoiksi niin, että syntyy vaikutelma kuin huoneita olisi enemmänkin.
Keittiötä ja olohuonetta jakaa asunnon toisella puolella käytävä. Sinne on sijoitettu rivi komeroita. Käytävästä muutama porrasaskel ylempänä on pieni aula, josta on kulku kylpyhuoneeseen ja 16-vuotiaan Juliuksen makuusoppiin.

Tunnelmien tekijä

Keittiössä sirkuttaa kanarialintu. Siellä pitää majaa myös aidonoloinen koristelepakko, joka siivet levällään kurkistelee maailmanmenoa keittiön oven takaa.
Viherkasvit loistavat ruukuissaan. Erika sanoo vaihtavansa niihin mullan keväällä täydenkuun aikaan.

”Parhaan ystäväni mummo kertoi, että niin kannattaa tehdä.”

Linjakas takorautasermi työhuoneessa on taiteilija Turusen suunnittelema ja ammattikoululaisten tekemä. Ennen kuin sermi lakattiin, sai se nököttää vesisateessa tovin jos toisenkin, koska Erika halusi sermin näyttävän vanhalta heti uutena.

”Isäni keksikin sille hyvän nimen, uuskamala”, Erika kertoo ja menee sulkemaan työhuoneen ikkunan. Sitten hän asettelee leveän ikkunanlaudan lukuisat pikkutavarat uudelleen järjestykseen.
”Kaikella on oma paikkansa, vaikkei uskoisi”, Erika Turunen virnistää.

Soman kivijalkakodin emäntä on tunnelmien luojana todellinen mestari. Hän ei edes halua puhua sisustamisesta.
”En myöskään sijoita rahaa huonekaluihin. Monet kodin esineet ovat tarttuneet mukaani ulkomaan työmatkoilta. Kierrän vanhojen tavaroiden liikkeitä, jos töiltäni ehdin. Se on minulle vähän kuin harrastus.”

Työn intohimo

Ensimmäisen vanhan huonekalunsa Erika Turunen osti alle parikymppisenä ensimmäisestä palkastaan. Se oli lipasto. Käytössä hioutuneita tavaroita on tullut vuosien varrella lisää, ja ne ovat kulkeneet pukusuunnittelijan matkassa elämän eri käänteissä.

Yksi tärkeimmistä huonekaluista on tanskalaisesta antiikkikaupasta löytynyt, Tanskan armeijan kenttäpöytänä palvellut taso, jonka Erika puhdisti ja kunnosti työpöydäkseen.
”Tässä minä piirrän ja teen kaiken suunnittelutyön”, hän sanoo ja esittelee luonnoksia nykytanssipuvuista.

Uusimpien luonnosten asut tulevat Göteborgin oopperan tanssijoille, joille Erikan yhteistyökumppani, koreografi Susanna Leinonen on tehnyt lokakuussa kantaesityksensä saavan tanssiteoksen. Erika on tehnyt vuosikausia yhteistyötä myös Tero Saarinen Companyn kanssa. Yhdessä valosuunnittelija
Mikki Kuntun kanssa hän on jälleen loihtinut visuaalisen ilmeen Saarisen kahteen seuraavaan kantaesitykseen.

Kansallisoopperassa Erikaa työllistää Oopperan 100-vuotisjuhlan juhlanäytös Juha. Se tulee ensi-iltaan joulukuussa.

Nykytanssin ja oopperan maailmassa töitä paiskivalla Erika Turusella on myös oma yritys, Ateljee Hurma. Hän avasi sen yhdessä pukusuunnittelija ja lavastaja
Pirjo Liiri-Majavan kanssa keskelle Helsinkiä vuosi sitten. Ateljee Hurmassa syntyy nykytanssi- ja teatteripukujen lisäksi muun muassa iltapukuja itsenäisyyspäivän juhliin.

Erika Turusen suhde työhön on intohimoinen.
”Mutta rakastan vapaa-aikaa. Elämä ei voi eikä saa olla pelkkää työtä. Minulle vapaa-aika alkaa siitä, kun tulen töistä kotiin. Silloin vaihdan ylleni kylpytakin ja alan laittaa perheelle ruokaa. Mikään ei voita yhdessä vietettyä iltaa lasteni kanssa.”

Erika Turunen on kansainvälisesti tunnetuimpia suomalaisia pukusuunnittelijoita. Hän on suunnitellut puvustuksia teatteriin, oopperaan ja tanssiteoksiin.

Erika Turunen on kansainvälisesti tunnetuimpia suomalaisia pukusuunnittelijoita. Hän on suunnitellut puvustuksia teatteriin, oopperaan ja tanssiteoksiin.

Burleski- ja kuvataiteilijana tunnetun Petra Innasen maalaus komistaa Erikan työhuonetilaa. Pukusuunnittelijalle rakas työpöytä on Tanskan armeijan entinen kenttäpöytä.

Burleski- ja kuvataiteilijana tunnetun Petra Innasen maalaus komistaa Erikan työhuonetilaa. Pukusuunnittelijalle rakas työpöytä on Tanskan armeijan entinen kenttäpöytä.

Kun Erika näki tulevan kotinsa ensimmäistä kertaa, hän lumoutui asunnon ikkunoista.

Kun Erika näki tulevan kotinsa ensimmäistä kertaa, hän lumoutui asunnon ikkunoista.

Työpöydän takaa näkee koko huoneiston. ”Olen tässä läsnä lapsilleni, näen heidät ja voimme rauhassa keskustella.”

Työpöydän takaa näkee koko huoneiston. ”Olen tässä läsnä lapsilleni, näen heidät ja voimme rauhassa keskustella.”

Erikan isoisä oli puuseppä ja Erika uskoo luovuutensa kumpuavan häneltä. Isoisän herkät lyijykynäpiirrokset ovat syntyneet sodan aikana Syvärin rintamalla.<br />

Erikan isoisä oli puuseppä ja Erika uskoo luovuutensa kumpuavan häneltä. Isoisän herkät lyijykynäpiirrokset ovat syntyneet sodan aikana Syvärin rintamalla.

Takorautaisen sermin Erika on itse suunnitellut. Myös kaunis verhoilu on hänen käsialaansa.

Takorautaisen sermin Erika on itse suunnitellut. Myös kaunis verhoilu on hänen käsialaansa.

Makuuhuonenurkkaus on täynnä ihastuttavia yksityiskohtia.

Makuuhuonenurkkaus on täynnä ihastuttavia yksityiskohtia.

Artikkelin avainsanat

Turunen, Erika
  43   0

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
Roskapostin esto
Kyselyllä ehkäistään lomakkeen roskaposti- ja haittaohjelmien käyttö.

Kommentit

Mahtavan oloinen sisustus. Peppi Pitkätossu varmaan liikkuisi aikuisena tuolla linjalla. Tulee mieleen eteläisestä Berliinistä eräs kahvila, jonka näin. Siellä oli menty niin pitkälle, että oli pultattu korkealle seiniin sohvia, niin että niille piti oikein rimpuilemalla kavuta, että pääsisi latkimaan latteaan mukavasti. Ja kaikkein korkeimmalla olevan tuolin päälle oli kattoon liimattu kruunu. Hurjan ihanaa. Herätti oikein seikkailevan pikkutytön sisälläni. jos joskus hankin omakoti talon niin teen jotain tuollaista.

Mulla on tällä hetkellä kämpässä tosin ihan toisenlainen linja. Olen harrastanut valaistussuunnittelua jo tovin ja olen nyt hurahtanut ledeihin http://www.valaistussuunnittelu.org/2012/04/21/valosuunnittelu-led-lampu... Ledeissä on ihanaa niiden muovautuvuus. niitä voi asettaa erilaisiin asentoihin, säätää himmentää, kohdistaa monilla taviolla. Niillä saa lopputuloksen, joka ei häikäise. Sitten niiden avulla esimerkiksi värejä vaihtamalla voi yhden ja saman tilan tunnelman muuttumaan totaalisesti. Tässä suhteessa ne voivat palvella tätä Erikankin perään kuuluttamaa tunnelmaa. Eli jos päivemmällä haluaa vaikka raikasta ja ilmavaa, niin pistää päivän valon spektrin päälle ja illalla sitten tunnelmallinen oranssi sävy. Ja juhliin vaikka sinistä tai jotain, niin saa kunnon teknotunnelman ,näin meillä tehdään!

Sitten se ohjautuvuus, sitä haluaisin päästä testailemaan. Valojen liikuteltavuus, kauko-ohjaus yms. mekaniikka. Kiinnostaa, noilla voisi saada aikaan tosi surrealistisia juttuja. Ihanaa.

Tintteus
# 4.5.2012 13:50   10   0 X Ilmoita asiaton viesti

Kaikki jutut

Rautavaarat1

Helsingin Katajanokalla sijaitsevan kodin ylimmästä kerroksesta avautuvat hienot näkymät. Taivas ja kirkkaan...

EV0716 Lemmikki Kingo

Kaikki aaseihin liitetyt kliseet pitävät paikkansa, sanoo näyttelijä-tuottaja Olga Temonen. "Kingo on...

EV0214 Horo

Jos haluat ottaa yhteyttä astrologi Markku Manniseen, hänet tavoittaa sähköpostitse osoitteesta mmannin1@pp....

EV0716 Kauneusjuttu

Kouluttajakampaaja Harri Paananen kertoo kampausniksit lyhyille hiuksille: mitä tuotteita kannattaa käytt...

Rautavaarat1

Helsingin Katajanokalla sijaitsevan kodin ylimmästä kerroksesta avautuvat hienot näkymät. Taivas ja kirkkaan...

EV0214 Horo

Jos haluat ottaa yhteyttä astrologi Markku Manniseen, hänet tavoittaa sähköpostitse osoitteesta mmannin1@pp....

EV0616 Kesahoro

OINAS 21.3.–20.4. Tytinäpäivät 27.–29.6., 24.–26.7. ja 20.–22.8. 27.06.2016

EV0116 Vuosihoroskooppi

Oinas 21.3.–20.4. Yksittäinen elämändraama alkaa helmikuussa ja kestää elokuulle. Suhdeasioiden...

Lisää aiheesta

EV0716 Lemmikki Kingo

Kaikki aaseihin liitetyt kliseet pitävät paikkansa, sanoo näyttelijä-tuottaja Olga Temonen. "Kingo on...

EV0716 Kauneusjuttu

Kouluttajakampaaja Harri Paananen kertoo kampausniksit lyhyille hiuksille: mitä tuotteita kannattaa käytt...

EV0716 Kiinnostavin

Kerro mielipiteesi ja voit voittaa Oscar de la Rentan kevyen hedelmäisen Extraordinary Pétale -kukkaistuoksun,...

EV0716 Packalen 1

Teräsmummon rooleistaan tuttu näyttelijä Marja Packalén valmistui pari vuotta sitten suntioksi Laajasalon...

ev0811_karkkainen

Kata Kärkkäinen, 40, on uuden alussa. Eron jälkeen hänen elämässään käynnistyi...

ev0812_tykka

Vasta avioitunut Karita Tykkä, o.s. Tuomola, sanoo olevansa hyvin onnellinen ihminen. Onnen resepti on yksinkertainen: sopivasti...

ev0901_vilen

Suurlähettilään puoliso Janina Vilén palasi Budapestista takaisin Helsinkiin innostavan työtarjouksen...

ev0903_nylund

Suomalaissopraano Camilla Nylund on maailmanluokan tähti, mutta tie huipulle on vaatinut sitkeyttä, vahvaa tahtoa ja...

Kysely

Mitä pidät uusimmasta Eevasta:

Näistä keskustellaan

EV1210 kansihenkilo www

Kiekkolegendan entinen puoliso kertoo nyt, miten alkoholi astui alakavalasti hänen elämäänsä. Täydellinen elämänmuutos oli ainoa vaihtoehto.

EV0716 Lemmikki Kingo

VIDEO - Olga Temosella on Kingo-aasiin voimakas tunneside, vaikka aasista ei oikeasti ole mitään hyötyä.

EV0616 Heikkila

VIDEO. Lääkäri Antti Heikkilä on oppinut kuuntelemaan sielunsa kutsua ja kehottaa muitakin tekemään niin.

EV 05 koti 01

Kuvataiteilija Soile Yli-Mäyry viettää kaikki juhlapyhät Taidelinnassaan Orimattilassa. Tarinoiden täyttämässä kartanossa hän lepää ja ottaa vastaan...

nARsisti_tuhosi_itsetuntoni

Minna Rissanen meni naimisiin ihanan miehen kanssa. Vähitellen kävi ilmi, että miehellä oli narsistinen...

ev07_meski1

Konkurssi on vaarallinen. Siinä voi tunnollinen ihminen päästä helposti hengestään. Tanja...

ev0906_dunderfelt

"Moderni nainen haluaa tulla seksuaalisesti avatuksi. Tähän hän tarvitsee vahvan miehen", toteaa Tony...

Katri_Helena

Lauluillaan Katri Helena Kalaoja tarjoaa kuulijoilleen juhlaa. Miten hän itse selvisi vuodesta, johon mahtui...